АМБАСАДОР ФИНСКЕ ПОСЕТИО ВАЉЕВСКЕ ШКОЛЕ

Ваљевску гимназију и ОШ „Милован Глишић“ Ваљево посетио је амбасадор Финске Њ. Е. Ким Лахдевирте. Пре обиласка школа амбасадора је угостио градоначелник Ваљева Лазар Гојковић са сарадницима. Градоначелник се захвалио на посети Ваљеву и поручио да је град отворен за сваку сарадњу.

Предраг Јевтић, директор Ваљевске гимназије је поздравио амбасадора и чланове амбасаде у  име свих ученика и професора. „Веза наше школе и Ваше институције данас се огледа (остварује) пре свих, кроз нашег некадашњег ученика сада амбасадора наше земље у Финској, Саше Обрадовића. Поносни смо и на чињеницу да је наш садашњи ђак Лука Олави Тадић рођен у Финској. Даља нека веза је свакодневна и то је пре свега покушај праћења и информисања наших професора и ученика о систему образовања у Финској за које се сматра да је један од најбољих на свету“, нагласио је Предраг Јевтић. У име Школске управе Ваљево обратила се др Зорица Јоцић, руководилац Школске управе. Говорећи о Ваљевској гимназији која је школа са традицијом и значајним местом на образовној мапи не само Ваљева, него и Србије, Јоцић је додала да је Ваљевска гимназија савремно опремљена, модерна и дигитализована школа која може да се похвали успесима својих ђака, као и изузетно развијеном културном и издравачком делатношћу. „Данас ћемо имати прилику да чујемо значајне информације о Финској и карактеристике система квалитета образовања у тој земљи. Битно је да заједнички уочимо оно што нас повезује уз искрену жељу да наставимо да унапређујемо успостављену сарадњу у области образовања која је област од заједничког интереса“, нагласила је Зорица Јоцић.

Поздрављајући присутне, Његова Екселенција амбасадор Финске у Србији изразио је задовољство јер је успео да обиђе бројне регионе и сусретне се са народом. Амбасадор је рекао да је место Србије у Европској унији и нагласио да се нада да ће европске интеграције бити настављене. Напоменувши да Финска има одличан систем образовања, да су реформе почели 70. година прошлог века и да су спремни да поделе своја искуства, амбасадор је похвалио одлично знање енглеског језика, као и рецитаторске таленте, које су исказали ученици Ваљевске гимназије. „Морам да кажем да је и образовни систем у Србији јако добар. Мислим да је кључ квалитетног образовног система базиран на квалитету професора. С тим у вези је образовање наставника веома важно. Као и поштовање и сам процес учења јер и од тога зависи да ли ће неко пожелети да постане наставник. Зато смо у Београду покренули конференцију о образовању наставника и надам се да ћемо сарадњу у том погледу наставити“, најавио је амбасадор Лахдевирта. На питање ученика како то да су Финци већ годинама најсрећнији народ у Европи, Његова Екселенција Кимо Лахдевирта је одговорио да сматра да није реч само о срећи, већ о свеукупном квалитету живота, раду институција, осећају сигурности и сигурне будућности. Гимназијалце је интересовало и како то да у Финској нема бескућника, о чему је појаснио да је систем разрађен да помаже грађанима у невољи и када их уоче – брзо реагују: „Тако да није да нема бескућника, али, на срећу, нема их много“.

После уписивања у књигу утисака у Ваљевској гимназији амбасадор је посетио ОШ „Милован Глишић“ Ваљево.

„Слика коју људи имају је стара слика о Србији, сада је држава потпуно другачија и веома је импресивна“ рекао је у обраћању медијима амбасадор Лахдевирта и додао „Видели смо у Ваљевској гимназији, историја је невероватна и заиста је невероватно данас бити тамо и у овој основној школи, где су услови за рад заиста одлични“. Он је указао и на сличности Србије и Финске и поручио младима да је важно да сазнају пуно о Финској и њеном начину рада јер су управо они ти који ће градити будућност између две земље.

О сличностима између Србије и Финске говорила је и руководилац Школске управе др Зорица Јоцић истичући да је најважније да тражимо сличности, оно што нас повезује и спаја, јер кроз то можемо да остваримо сваку врсту сарадње. „Гимназија је позната као центар културних дешавања и издавачке делатности и може се похвалити успесима и постигнућима својих ученика, а ОШ „Милован Глишић“ Ваљево заиста има специфичности, они негују одређене врсте предузетничког духа ученика, њихову индивидуалност и креативност“, рекла је Јоцић уз констатацију да је све то веома репрезентативно и промовишуће за наше школе. У поздравном обраћању директорка ОШ „Милован Глишић“ Ваљево Наташа Бадовинац се захвалила амбасадору на посети речима: „Ваша посета ће омогућити нашим ученицима да се бар на кратко сусретну са лепотом, културом и језиком тако богате земље као што је Финска. Са квалитетима Ваше земље упознали смо се захваљујући ученицима који су рођени у Финској, а који су прве школске дане започели у нашој земљи. Сусрети попут овога данас имају за циљ да покажу добру вољу и велику жељу за наставком сарадње наших народа. Надамо се да ћемо у заједничком раду размењивати примере добре праксе и на тај начин допринети унапређењу квалитета наше установе“.

О својим искуствима и занимљивостима у вези са Финском причала је и породица која живи у Ваљеву. Мајка је Финкиња, отац Србин из Ваљева, а њихова деца управо иду у ове две школе које је посетио фински амбасадор. Фински језик је представила и представница Српско-финског друштва Оливера Стевановић. Од ње ученици су научили неке нове речи и примену наших речи у финском језику у ком имају другачије значење.

Више о овоме можете погледати ОВДЕ и ОВДЕ.