Галерија

Приредба „Живот и обичаји народа српског, ромског и иранског“ у издвојеном одељењу ОШ „Миле Дубљевић“ у Боговађи

У издвојеном одељењу у Боговађи Основне школе „Миле Дубљевић“ из Лајковца наставу прате и ученици тражиоци азила. Ове школске године у овој школи реализује се пројекат МАДАД 2 „Савременијом школом до заједничких успеха“, којим се помаже овим, али и свим другим ученицима.

У оквиру пројектних активности у среду 15. маја 2019. године реализована је радионица „Живот и обичаји народа српског, ромског и иранског“. Ученици су заједно са својим родитељима и наставницима краћим драмским приказима представили по један карактеристичан празник и обичаје својих народа. Ученици српске националности приказали су обичаје поводом верског празника Ивањдана. Ученици ромске националности приказали су на који начин њихов народ обележава Ђурђевдан, док су ученици Иранци, тражиоци азила, представили обичаје везане за обележавање персијске Нове године која почиње првог дана пролећа.

Посебна вредност ове радионице је у томе што су ученици различитих националности учествовали у приказима обичаја других народа, којима не припадају. Наглашено је да обичаји само могу бити средство за зближавање и превазилажење препрека као што су језик, верска или национална припадност.

     Представљању поменутих пројектних активности у Боговађи присуствовали су представници Школске управе Ваљево, као и директорка ОШ „Миле Дубљевић“ са сарадницима.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

од skolskaupravavaljevo